Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Marcel van der Aast, Urenco

Wereldwijde speler wil van lokale betekenis zijn

Terug naar verhalenoverzicht

Warmte vliegt weg: zonde

In Almelo verrijkt Urenco uranium. Dit gebeurt in een ‘centrifuge’ waarvan er meer dan 100.000 in Urenco’s verrijkingsfabrieken staan. Zij maken enorm snelle draaiingen, sneller dan de snelheid van geluid, en met deze draaisnelheid komt een enorme warmte vrij.

Die warmte moet gekoeld worden. Vervolgens ‘vliegt’ deze warmte via de koeltorens op het dak de lucht in. “Zonde natuurlijk,” legt Marcel van der Aast van Urenco uit. “Daarom is er de ambitie om deze restwarmte te ontkoppelen en met een warmtepompinstallatie een warmtenet te creëren. Lokaal kunnen we hier bijvoorbeeld de 75 bedrijven op bedrijvenpark Bornsestraat van warmte mee voorzien, die nu samen 5 miljoen kuub aardgas gebruiken. Dit zou een significante bijdrage aan de aardgasreductie leveren in Almelo.” Marcel is manager Design Control en voorzitter van de Energie Werkgroep. “Met ons verrijkt uranium maken kerncentrales CO2 -arme energie voor ruim 100 miljoen gezinnen, bedrijven en scholen wereldwijd.”

Samen met Cogas werkt Urenco eraan om bedrijven op een warmtenet aan te laten sluiten. Cogas heeft al een warmtenet uitgerold in de wijk Windmolenbroek. “De rol van Cogas, netwerkbedrijf, is essentieel voor ons. Gezamenlijk hebben we een haalbaarheidsanalyse gemaakt. We zitten in de onderzoeksfase en kijken nu op welke manier de warmte ontkoppeld kan worden. Met de ervaring van Cogas op het gebied van warmtenetten is het mogelijk om de warmte in het reguliere energienetwerk te krijgen.”

Zweden loopt op kop

Met het verrijkt uranium van Urenco wekken kerncentrales over de hele wereld energie op. Wereldwijd heeft Urenco een marktaandeel van 30%. Amerika is de grootste afnemer. Nederland is een kleine speler omdat we maar een kernenergiecentrale hebben, maar is een groot land als het gaat om de kennis en de infrastructuur op nucleair gebied. Alle landen in Europa zijn op zoek naar een energiemix zonder CO2-uitstoot.

Marcel: “Zweden is het beste voorbeeld. Daar is een mooie energiemix: zes kerncentrales met warmte, in combinatie met wind en zon. De Europese Unie wil dat dit jaar één vijfde van de verbruikte energie duurzaam is. Zweden haalt nu al meer dan de helft van alle energie uit CO2-arme bronnen en haalt ruimschoots haar doel voor 2020.”

Samen van betekenis zijn in Twente

“Kernenergie is CO2-arme energie. Als bedrijf voelen we ons maatschappelijk verantwoordelijk en willen we ons steentje bijdragen aan de omgeving. We zijn een wereldwijde speler, maar zien lokaal een grote rol.”

In Twente wordt ook handen en voeten gegeven aan de praktische uitvoering, legt Marcel uit: “Om de restwarmte lokaal te kunnen gebruiken moet er een warmtepompinstallatie worden geplaatst. Vanuit de koeltorens verplaatsen we de warmte via een netwerk van ondergrondse buizen naar de warmtepompinstallatie.

Tijdrovende vergunningen

Als de installatie op het terrein van Urenco gebouwd wordt, lopen we tegen vertraging aan in de wetgeving. Het is tijdrovend om hiervoor de vergunningen te verkrijgen. Daarom onderzoeken we nu de haalbaarheid van een warmtepompinstallatie op twee andere plekken buiten het terrein van Urenco.

Voor ons is Cogas ook in dit project de ideale partner. We krijgen er samen energie van!”