Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Leendert Tamboer, Twence

We hebben elkaar hard nodig

Terug naar verhalenoverzicht

Hoe kunnen we de regionale infrastructuur voor warmte verder ontwikkelen?

Samen met Cogas heeft Twence, producent van duurzame energie, continu aandacht voor deze vraag. Leendert Tamboer, Manager Development bij Twence, vertelt: “De samenwerking gaat ver terug in de tijd. We zijn beiden heel actief in deze regio en bovendien werken we samen in de energie-keten. Twence als producent van duurzame energie in verschillende vormen: biogas, warmte en elektriciteit op basis van afval en biomassa en zonneparken. Cogas is complementair als netbeheerder. We hebben een overlap in aandeelhouders (gemeenten) en hechten allebei aan ons lokale karakter, gecombineerd met onze publieke achtergrond. De ambities van onze organisaties komen ook overeen: een stevige bijdrage leveren aan de verduurzaming van het regionale energieverbruik. Daarom is het van groot belang om continu je toegevoegde waarde te tonen.”

Leendert: “Wij zijn de grootste duurzame energieproducent van Twente. We hebben grootschalige zonneparken ontwikkeld. In het stedelijk gebied van Twente willen we samen met gemeentelijke aandeelhouders een regionaal warmtenet ontwikkelen."

Toekomst voor warmte in Twente

"Twente telt zo’n 600.000 inwoners en wij kunnen met onze energie nog 100.000 huishoudens voorzien van nieuwe warmte-energie. Voor ons zou dat dus een mooie stap zijn. Het is belangrijk dat Cogas en Twence, juist in deze tijd, samen op blijven trekken, want we weten nog niet wat de toekomst brengt. Waar liggen die kansen voor warmtenetten, en zo ja, wat is de impact? Gezamenlijk vormen we een visie en ontwikkelen we plannen, zodat we gemeenten kunnen helpen met de warmtetransitie. Wij hebben de slagkracht om het echt te doen: middelen om te investeren in de infrastructuur en om de productie te ontwikkelen. De ingrediënten zijn er. Gemeenten zijn opdrachtgevers en zij zitten aan het stuur. Laten we in onze regio samen optrekken.”

Bevlogen besluit hij: “Dit is eigenlijk een oproep aan alle gemeenten: gebruik je eigen bedrijven!”