Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Richard van Leeuwen, Saxion Hogeschool

Studie naar warmtevraag zorgt voor inzicht

Terug naar verhalenoverzicht

Nieuwe vormen van technologie onderzoeken

en partijen aan elkaar verbinden. Richard van Leeuwen is lector Duurzame Energievoorziening en tevens leading lector op het thema Areas and Living binnen Hogeschool Saxion. Hij ziet het als een van hun belangrijkste taken op het gebied van de energietransitie. “In de samenwerking met Cogas is onze rol helder: deskundigheid bieden vanuit een onafhankelijke positie. Aan een eenkleurig verhaal heeft niemand iets. Het gaat erom dat vanuit alle gezichtspunten naar boven komt hoe complex het vraagstuk is én wat de beste oplossing is.”

Dr. ir. Richard van Leeuwen werkt op Saxion en promoveerde op smart multi commodity grids; een studie naar het gedrag van energienetten. Richard: “De hoofdvraag is hoe we deze energienetten zo optimaal mogelijk kunnen ontwerpen. Een warmtenet is de meest haalbare oplossing in de bestaande bouw om op korte termijn woonwijken van het aardgas af te krijgen. Er is veel restwarmte beschikbaar in Almelo en Hengelo, maar het is de kunst om het financieel aantrekkelijk in de woonwijk te krijgen. Soms moet de temperatuur opgehoogd worden met warmtepompen. Dan ontstaat lokaal een hogere elektriciteitsvraag en hoe gaan we dat duurzaam invullen? Dat zijn interessante vraagstukken voor ons als lectoraat.”

De kracht van rekenslag

“In de samenwerking met Cogas kijken we momenteel hoe we lokaal tot een gebalanceerde energievoorziening kunnen komen. Daar is data voor nodig en die is niet altijd voorhanden. Op jaarniveau is bekend wat het energieverbruik is van huishoudens, maar voor het gebruik van waterstof of een warmtenet is meer verfijnde informatie nodig. En voor het berekenen van de netcapaciteit willen we weten wat er op straat- of woningniveau nodig is. Dit schatten we nu nog in met berekeningen.”

Informatie vergaren om de haalbaarheid aan te tonen

Studenten spelen een belangrijke rol. “Zij werken mee door het maken van een modelberekening. Die koppelen we aan berekeningen van de opwekcapaciteit van wind, zon en elektriciteit. En vervolgens: hoeveel warmte, elektriciteit of waterstof moet je opslaan? Alles vertaalt zich in geld. Zo onderzoeken we of iets haalbaar en betaalbaar is voor bewoners.”

Rekentools, tijd en deskundigheid

Bevlogen vertelt de lector: “In de samenwerking met Cogas maken we het verschil met onze deskundigheid. Hoe komen we tot optimale lokale energiegeregelde systemen, inpasbaar in bestaande netwerken? Hoe krijgen we vraag en aanbod van warmte bij elkaar? Wij hebben kennis van technologieontwikkeling, data verzamelen, analyses maken. En we kunnen de prestaties van het warmtenet in kaart brengen, met behulp van rekentools. Dat is belangrijk om de energietransitie en de markt voor duurzame energietechnologie vooruit te helpen.”