Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Richard Kortenhoeven

Gewoon beginnen

Terug naar verhalenoverzicht

Een gigantische opgave

Na 21 jaar op commercieel vlak bij Bolletje te hebben gewerkt, was het voor Richard Kortenhoeven tijd om zich meer maatschappelijk te bewegen. In 2018 werd hij wethouder in de gemeente Wierden. Financiën, economie, recreatie en toerisme, kunst en cultuur zitten in zijn portefeuille waarbij ook duurzaamheid een hele belangrijke is. “Gas d’r op! En tegelijkertijd eraf natuurlijk,” lacht hij.

“De energietransitie is een gigantische opgave,” legt Richard uit. “Om in 2050 energieneutraal te zijn, is het nu belangrijk dat we elkaar vinden en verbinden: inwoners, ondernemers, overheden en alle belanghebbenden. Niets doen is geen optie. We hebben daarom in Wierden een pilot opgestart samen met Reggewoon en Cogas. We onderzoeken hoe we in de toekomst de warmtevraag invullen, waarbij het gebruik van het bestaande gasnetwerk de voorkeur heeft. Het is een kwestie van maar gewoon beginnen. Wel met zorgvuldigheid en gezond verstand natuurlijk. Om deze opgave te laten slagen zijn een aantal zaken essentieel: draagvlak, participatie en uitvoerbaarheid.”

Onderzoeken door te ondernemen

“Stilzitten is er in de gemeente Wierden niet bij. Zo hebben we een Stichting Duurzame Energie Wierden/Enter, wooncoaches duurzaamheid, een Energieloket en we voeren projecten met ondernemers uit, onder andere op het bedrijventerrein in Enter. Cogas is daar ook bij betrokken. We onderzoeken de vormen van duurzame energieopwekking, en kijken aan de andere kant hoe we het energieverbruik naar beneden kunnen brengen.”

Samen werken aan de Transitievisiewarmte

Richard praat bevlogen en energiek over het onderwerp. “In 2018 hebben we een zonnepark geopend van maar liefst 4,5 hectare groot: de Groene Weuste. Daarnaast zijn we bezig met de Transitievisiewarmte, samen met verschillende andere gemeenten. In eerste instantie gaan we kijken naar wat technisch mogelijk is, dan naar de infrastructuur en vervolgens naar wat er in de woningen mogelijk is. Cogas is hierin een prettige partner. Het is een financieel gezonde organisatie en er zit veel know-how.”