Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Diverse partners

Onderzoek integraal biogasnetwerk

Terug

In Twente ligt een netwerk van ongebruikte gasleidingen. Dit zijn leidingen van Coteq, Enexis, Gasunie en NAM die overbodig zijn of worden, maar vaak technisch wel bruikbaar blijven. Door het aanleggen van een klein aantal nieuwe leidingen, kunnen we hiermee een netwerk maken dat een groot deel van Twente dekt. Dit netwerk valt buiten het bestaande aardgasnetwerk, waardoor het kan worden gebruikt voor transport van ruw biogas. Zo kunnen we biogas direct leveren aan gebruikers, of het centraal opwerken naar aardgaskwaliteit / groengas en inbrengen op het aardgasnetwerk.

Aandachtspunten

Op dit moment wordt minder dan 5% van de beschikbare mest in Twente vergist. Met de juiste randvoorwaarden kan de potentie organisatorisch en economisch haalbaar worden.

Bio-energie kan via verschillende routes worden ingezet voor energieopwekking. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om houtige biomassa te vergassen of om te zetten in bio-olie. Onze verwachting is dat het produceren van groengas uit houtvergassing in 2030 commercieel toepasbaar is.

Voor de inzet van deze hogetemperatuur-warmtebronnen moeten we daarnaast kijken naar de inzet voor de industrie. De volledige potentie kan dus niet worden toebedeeld aan woningen en gebouwen. De belangrijkste zijn:

  • Een actief vergistingsbeleid zowel op grote schaal als boerderijschaal.
  • Een stimulerend bos- en landschapsbeleid.
  • Een intensieve samenwerking tussen de stakeholders.
  • De juiste subsidies om de businesscase te versterken.

Twente kijkt nadrukkelijk naar veiligheid en betrouwbaarheid van dit biogasnetwerk. Momenteel is dit geen gereguleerde taak voor de netbeheerders. Gezien het regionale belang en de omvang van een dergelijk netwerk moet gekeken worden naar aanpassingen in wet- en regelgeving.

Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Ferdinand Borsje.