Warmte voor Twente
In Twente is voldoende restwarmte beschikbaar om inwoners in de steden van warmte te voorzien. We vertellen je verderop meer hoe dit werkt.

De warmtetransitie
Warm water, een warm huis en een warme werkplek: het lijkt zo gewoon voor ons allemaal. We schakelen straks over naar duurzame warmte; we gebruiken dan geen aardgas meer om te verwarmen. Dat noemen we de warmtetransitie.
Op dit moment zijn alle gemeenten in Twente (en in de rest van Nederland) druk bezig om een plan te maken. Een plan waarin staat hoe we aardgasvrij zullen worden. Dat verschilt van wijk tot wijk, van stad tot stad. Wat duidelijk is, is dat Twente een echte warmteregio is: in de stedelijke gebieden van Twente is veel industriƫle (rest)warmte beschikbaar. Warmte voor Twente!
Restwarmte en andere warmtebronnen
Bij een aantal grote bedrijven in Twente komt veel warmte vrij tijdens de productieprocessen. Met deze warmte doen veel bedrijven nog niet zoveel. We kunnen deze zogenaamde restwarmte gebruiken om woningen en bedrijven te verwarmen.
Daarvoor is wel een nieuw netwerk nodig: een ondergronds warmtenetwerk. En ook andere bronnen, zoals aquathermie en geothermie zouden in de toekomst warmte kunnen leveren aan woningen en bedrijven. Het inzetten van een warmtepompinstallatie kan de gevraagde warmte op de juiste temperatuur krijgen. Als deze warmtepompinstallatie wordt aangedreven door groene elektriciteit, zoals zonnepanelen, dan is het hele proces duurzaam.
Onze ambitie: duurzaam en circulair
Onze ambitie is om in 2050 25.000 aardgasaansluitingen te hebben vervangen door warmteaansluitingen. Want in Twente is voldoende restwarmte beschikbaar om het stedelijk gebied van warmte en warm water te voorzien. Wat zou het mooi zijn, als warmte van bedrijven terechtkomt bij woningen. Op deze manier geven de warmtetransitie samen duurzaam en circulair vorm!