Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hybride warmtepompen

Maak verderop kennis met de hybride warmtepomp. Wat is het en hoe draagt het bij aan het verduurzamen van onze energievoorziening?

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht voor het verwarmen van je woning en je warm water. Een hybride warmtepomp doet dit ook, en werkt samen met een cv-ketel. De hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht om het water in de radiatoren of de vloerverwarming te verwarmen. Deze warmte wordt ook gebruikt om je water op te warmen zodat je warm kunt douchen. Op echt koude dagen, springt de cv-ketel bij. Zo heb je altijd comfortabele warmte, tegen een veel lager gasverbruik. Combineer je dit met zonnepanelen, dan ben je natuurlijk helemaal duurzaam bezig.

Geen grote investeringen en aanpassingen

Voor een hybride warmtepomp zijn geen grote investeringen en aanpassingen in de woning nodig. Het is hiermee een haalbare en relatief vlotte manier om het energieverbruik terug te dringen. Door nu stappen te zetten met hybride warmtepompen, is het pad naar andere eindoplossingen gemakkelijker.

Voor redelijk geïsoleerde woningen

De hybride warmtepomp is het meest geschikt voor woningen die redelijk geïsoleerd zijn. Bij een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kun je goed uit de voeten met een all-electric warmtepomp. En bij een slecht geïsoleerde oudere woning heb je zoveel elektriciteit nodig in koude periodes dat het niet rendabel is. Energie besparen begint altijd met het goed isoleren van je woning. Je kunt de hybride warmtepomp combineren met je bestaande CV-ketel. Is je CV-ketel aan vervanging toe, overweeg dan de overstap naar een hybride warmtepomp. De installateur kan je hier meer over vertellen.

Je leest meer over de hybride warmtepomp in de test van de Consumentenbond.

Onderzoek naar hybride warmtepomp

"Een prima overgangsoplossing"

Onze collega Heert van de Worp vertelt meer over een onderzoek naar hybride warmtepompen in ons online magazine van 2020.